img
Psychologia
21 lutego 2021

Jak planować posiłki i się nie zniechęcić?

Psychologiczne aspekty samodzielnego wprowadzania zmian w jadłospisie.

Udostępnij

Masz całą masę spraw na głowie i zastanawiasz się jak to pogodzić z dbaniem o sylwetkę? Obawiasz się, że aby zadbać o zdrowe posiłki na cały dzień będziesz musiała spędzać pół dnia w kuchni i tracić mnóstwo nerwów i energii? Masz poczucie, że przy Twoim trybie życia dbanie o zdrową dietę może się okazać niemożliwe?

Całkowicie rozumiem Twoje obawy. Wiem, że internet aż kipi od zdjęć idealnie wyglądających potraw. Poza tym twórcy artykułów o zdrowym odżywianiu prześcigają się w tworzeniu dietetycznych wskazówek, zgodnie z którymi wszystkie nasze posiłki powinny być dobrze zbilansowane, zróżnicowane i koniecznie przygotowane tylko ze zdrowych, świeżych, sezonowych składników.

Oczywiście tak byłoby idealnie, ale… To może sprawiać, że mamy poczucie, iż zdrowe odżywianie wymaga zadbania o każdy szczegół. To oznacza poświęcania dużej ilości czasu i energii. I to nas może zniechęcać i sprawiać, że nie zaczniemy wcale.

Chcę, żebyś wiedziała, że zdrowa, racjonalna dieta wcale nie wymaga perfekcji w każdym calu. Kluczem do sukcesu jest znalezienie optymalnego dla Ciebie rozwiązania, które będzie stanowiło kompromis między jakością diety, a Twoimi możliwościami i dostępnym czasem.

W tym artykule przedstawię Ci sprawdzone sposoby, które pozwolą Ci przygotowywać zdrowe posiłki i jednocześnie zaoszczędzić mnóstwo czasu i energii! No bo tak szczerze – dieta ma być przyjemnością, a nie największym życiowym wyzwaniem ????

1. POCZĄTKI MOGĄ BYĆ TRUDNE – TO NATURALNE

Przede wszystkim już teraz nastaw się na to, że z planowaniem i przygotowaniem posiłków jest tak jak z nauką każdej innej nowej czynności – to wymaga czasu… Pisze to, bo nie chcę byś myślała, że po przeczytaniu tego artykułu będziesz już królową kuchennych rewolucji, która przygotuje posiłki na cały dzień w ciągu 10 minut. Takie myślenie mogłoby sprawić, że szybko się zniechęcisz i porzucisz swoje starania, gdy tylko coś pójdzie nie tak.

Już teraz nastaw się, że na początku będzie Ci to zajmowało trochę więcej czasu i będą pojawiać się problemy. Być może zapomnisz czegoś kupić albo będą dni, gdy będziesz tak zmęczona, że nie zdążysz wszystkiego przygotować. Pamiętaj jednak, że stopniowo zarówno planowanie, jak i przygotowywanie menu wejdzie Ci w nawyk i stanie się dla Ciebie prostym, szybkim i naturalnym elementem Twojej codzienności.

Nie zrażaj się wiec, jeśli na początku nie będzie perfekcyjnie. Staraj się planować i przygotowywać posiłki jak najczęściej. Ćwiczenie czyni mistrza.

2. DOBRY PLAN TO PODSTAWA SUKCESU

Planowanie posiłków jest kluczowe, zwłaszcza jeśli jesteś osobą, która ma masę spraw na głowie, nieregularna pracę i liczne obowiązki rodzinne. Oczywiście wymaga ono czasu, ale jest to bardzo dobrze zainwestowany czas, który później zaoszczędzisz podczas zakupów i przygotowywania posiłków.

O wiele łatwiej będzie Ci zapanować nad dietą w kolejnym dniu, jeśli dzień wcześniej dokładnie ustalisz wygląd, ilość oraz orientacyjny czas spożywania posiłków. Nie mówiąc już o nieocenionym spokoju wewnętrznym, który dzięki temu zyskasz.

Przy planowaniu swojego jadłospisu koniecznie weź pod uwagę:

1.Produkty, które lubisz

Pamiętaj, że 100% z nich nie musi być zdrowych, wystarczy 80%. Nie chodzi o to, by Twoja dieta była perfekcyjna. Chodzi o to, byś faktycznie chciała ją na co dzień stosować i nie zrezygnowała z niej po tygodniu

2. Twoje umiejętności kulinarne

Jeśli nie masz pomysłów, co ugotować – możesz poszukać inspiracji na blogach kulinarnych. Jest ich naprawdę mnóstwo, a do tego przepisy często są banalnie proste. Jeśli nie lubisz gotować lub nie jest to Twoją najmocniejszą stroną – postaw na prostotę. Twoje posiłki mogą składać się z 3-4 składników, niekoniecznie z 10 czy 15. Poza tym możesz wybierać posiłki, w których baza zostaje ta sama, np. płatki owsiane + mleko, a Ty po prostu zmieniasz dodatki (owoce, orzechy). Nie musisz się wtedy głowić, jak przyrządzić daną potrawę, a jednocześnie jest ona codziennie nieco inna, więc Ci się nie znudzi i zadowoli Twoje kubki smakowe.

3. Produkty, które masz w lodówce albo które możesz szybko kupić

Weź to pod uwagę, gdy będziesz inspirować się przepisami z książek kucharskich i blogów kulinarnych. Zwracaj uwagę, czy nie ma w nich składników, o których słyszysz pierwszy raz w życiu, bądź nie masz zielonego pojęcia, gdzie można je znaleźć.

4. Ilość czasu, którą możesz wygospodarować na przygotowanie posiłków

Jeśli masz niewielką ilość czasu do dyspozycji, to możesz zaplanować posiłki tak, by jeden produkt był podstawą każdego z nich. Przykładowo brązowy ryż może być bazą dla śniadania w postaci owocowej ryżanki z jogurtem i orzechami, obiadu, gdzie wystąpi w towarzystwie kurczaka i surówki oraz kolacji, podczas której zaserwujesz go sobie jako część sałatki na bazie warzyw. To dobre rozwiązanie, gdy masz naprawdę mało czasu. A Twoja dieta wcale nie musi być monotonna. Kolejnego dnia Twoją bazą do potraw może być kasza jaglana, a następnego pełnoziarnisty makaron.

3. MOŻESZ PRZYGOTOWAĆ POSIŁKI DZIEŃ WCZEŚNIEJ

Jeśli wiesz, że mimo planu, nie będziesz w stanie przygotować posiłków na cały dzień rano, ani przygotowywać ich na bieżąco w ciągu dnia, to przygotuj je dzień wcześniej. To skutecznie powstrzyma wszystkie Twoje wymówki i zachcianki, które pojawią się, gdy dopadnie Cię głód.

Pewnie zwykle w takich chwilach sięgasz po to, co masz pod ręką, a więc często po jakąś niezdrową przekąskę, po której i tak za chwilę czujesz się godna. Albo pędzisz do sklepu i chwytasz za to, co jest najbardziej kuszące, a potem żałujesz. Jeśli będziesz miała przygotowane posiłki przy sobie, to Twój problem zniknie.

Oczywiście nie musisz dzień wcześniej przygotowywać wszystkich swoich posiłków. Możesz zaplanować np., że przygotujesz śniadanie, obiad i kolację, a przekąski kupisz w sklepie. Zaplanuj jednak wcześniej jakie to mają być przekąski. Gdy będziesz decydować głodna i na szybko, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że ulegniesz czemuś niezdrowemu, czego tak naprawdę nie chcesz zjeść.

4. PRZYGOTUJ WIĘCEJ I ZAMROŹ

Być może są potrawy, które po pierwsze są zdrowe, a po drugie je uwielbiasz. Rezygnujesz jednak z ich przygotowywania, bo trwa to zbyt długo, np. wymaga namaczania w przypadku warzyw strączkowych lub wcześniejszej długotrwałej obróbki w przypadku potraw mięsnych.

W takiej sytuacji możesz te produkty ugotować w większych ilościach, popakować w woreczki i wsadzić do zamrażalnika.

Dzięki temu nie będziesz musiała przejmować się tym, że jak już coś ugotujesz, to będziesz musiała to potem jeść przez tydzień. Dodatkowo dzięki tak dobrze zaopatrzonemu zamrażalnikowi, zaoszczędzisz czas i będziesz uratowana nawet w najbardziej zapracowane dni.

5. KUP ODPOWIEDNIE POJEMNIKI NA JEDZENIE

Ważne, żeby zabieranie ze sobą jedzenia (często na cały dzień) było dla Ciebie po prostu wygodne. Dlatego warto, byś zaopatrzyła się w pojemniki różnych rozmiarów i przede wszystkim odpowiednio szczelne.

Nie ma sensu, byś wkładała wszystkie potrawy do dużych pojemników. Znacznie utrudni Ci to przemieszczanie się w ich towarzystwie.

Nie ma też nic gorszego, niż ciągły stres, że Twoje przysmaki rozlały się w torebce z ważnymi dokumentami.  Dlatego wybieraj takie pojemniki, które mają zatrzaski na wszystkich ściankach oraz gumowe zakończenia na obramowaniach wieczka. Dzięki temu Twoje pojemniki będą szczelne i nie będziesz musiała się obawiać, że coś Ci się wyleje.

NA ZAKOŃCZENIE

Przede wszystkim pamiętaj, że na początku nie musi być idealnie. Od perfekcji ważniejszy jest progres. Nie musisz też od razu przygotowywać wszystkich posiłków na każdy dzień. Możesz zacząć np. od drugich śniadań i obiadów. Gdy stanie się to dla Ciebie proste, pójdziesz o krok dalej.

Bądź dla siebie wyrozumiała. Przecież dopiero zaczynasz przygodę z przygotowywaniem zdrowych posiłków. Próbuj, wyciągaj wnioski, modyfikuj plan. Trzymam kciuki!

Udostępnij