Pieczona owsianka truskawkowa

Poziom trudności

1/5
Wartości odżywcze

kalorie

526 KCAL

tłuszcze

21 g

tłuszcze

22 g

węglowodany

57 g

Czas przygotowania

45 min

Składniki

Płatki owsiane – 1szklanka
Mleko spożywcze 2% – 125ml
Jogurt naturalny – 125g
Jajko – 2szt
Cynamon – 0.5łyżeczki
Truskawki – 10szt
Miód – 1łyżka
Wiórki kokosowe – 2łyżki
Migdały w płatkach – 2łyżki
Oliwa z oliwek – 2g

Sposób przygotowania

Składniki na 2 porcje. Kaloryczność wyliczona dla 1 porcji.
1. Do miski wsyp płatki, dodaj mleko, jogurt, miód, jajka, cynamon i wiórki kokosowe.
2. Dokładnie wymieszaj do połączenia się składników.
3. Dwie kokilki lekko nasmaruj oliwa z oliwek i wylej do nich ciasto.
4. Wierzch wyrównaj, powbijaj truskawki i posyp płatkami migdałowymi.
5. Piecz ok 30 min. W 180 stopniach C.
6. Po wyciągnięciu z piekarnika owsianka powinna dodatkowo zgęstnieć. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

Wyślij znajomej