Nazywam się Katarzyna Koćwin, ale wolę mniej oficjalną wersję mojego imienia. Z zawodu jestem dietetyczką kliniczną, psychodietetyczką, a od niedawna trenerem umiejętności DBT.
Jako dietetyk kliniczny działam od 6 lat. Na początku moja działalność opierała się głównie na układaniu jadłospisów.
Jednak im więcej miałam podopiecznych tym bardziej rozumiałam, że sam jadłospis to za mało. Trzeba jeszcze zmienić nawyki żywieniowe i popracować nad błędnymi przekonaniami na temat zdrowego stylu życia, aby dieta była skuteczna, a efekty zostały z nami na zawsze. Od początku moja działalność opierała się tylko na pracy On-line. Od 2024 roku mam także swój stacjonarny gabinet dietetyczny w Łodzi.
Prywatnie kocham podróże i bieganie. 2023 rok był pod tym kątem przełomowy. Przebiegłam 3 pierwsze maratony w moim życiu: na Wyspach Owczych, w Berlinie i w Nowym Yorku. Szczerze – przepadłam. Pokochałam to całym swoim sercem! Na swoich social mediach dzielę się kolejnymi przygotowaniami. Przede mną maraton w Londynie (kwiecień 2024) oraz w Chicago (październik 2024).
Nie bez powodu jestem dziś w tym miejscu. Pierwsze zainteresowanie zdrowym odżywianiem pojawiło się już w liceum, kiedy to jako nastolatka chciałam „wyglądać lepiej”. Pierwsze moje próby odchudzania owszem – były skuteczne, bo dały efekt -10kg w 3 miesiące, ale co z tego skoro miałam niedobory żelaza, straciłam miesiączkę i nie miałam energii do życia.
Oczywiście odbiło się to efektem jo – jo. I to nie jednym! 😊 Ze względu na to, że byłam na profilu biologiczno – chemicznym to poszłam na dietetykę. Wywoływałam na sobie bardzo dużą presję. Czas ten „psychicznie” był dla mnie ciężki. Zmagałam się z zaburzeniami odżywiania, depresją, miałam kolejne nieumiejętne próby odchudzania, które wyrządziły mi więcej szkody niż pożytku..
Zauważyłam, że dieta to nie wszystko. Liczy się zdrowa relacja z jedzeniem i zbudowanie nawyków, które jesteś w stanie utrzymać przez całe życie. Przełomowym wydarzeniem było pójście na terapię. To dzięki niej mogłam zaakceptować siebie, zbudować swoją autonomię i poznać siebie i przede wszystkim pokonać depresję i stany lękowe.
2015 – 2018– Dietetyka – Uniwersytet Medyczny w Łodzi (licencjat)
2018 – 2020 – Dietetyka –Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi (magister)
2021 – 2022 – Psychodietetyka – Wyższa Szkoła Bankowa w Gdańsku (studia podyplomowe)
2021 – 2022 – Dialectical BehaviorTherapy® Facilitator” Noeticus Counseling Center and Training Institute
SZKOLENIA I KONFERENCJE:
– „Psychodietetyka w Praktyce”. Dietetyczne Kursy.2018
– „SOIT – School Of insulinresistance Therapy” – 2018
– „SOIT – School Of insulinresistance Therapy PRO” – 2022
– „Praktycznie o psychodietetyce”. Szkoła Psychodietetyki– 2020
– „Konferencja dietetyki sportowej” Akademia Dietetyki Sportowej – 2017
– „Kształtowanie kobiecej sylwetki – moduł III” – Sowiński Sport Nutrition 2018
– „Redukcja od A do Z”. Dietetyczne Kursy – 2018
– „Konferencja Trends in Dietetics 2017”
– „Konferencja Trends in Dietetics 2016”
– „Warsztaty z Akademią dietetyki sportowej”. Akademia Dietetyki Sportowej – 2016
– „VI Ogólnopolska Konferencja Dietetyki” 2016
– „VI Ogólnopolska Konferencja Dietetyki” 2017
– „Żywienie, kobieta a sport” . Akademia Dietetyki Sportowej 2017
– „Rola diety w schorzeniach tarczycy” – Centrum Szkoleń Dietetyki Klnicznej 2020
– „Dietoterapia w Zespole Jelita Drażliwego”. Dietetyka NieNaŻarty 2022
– „DietetoterapiaInsulinooporności” – Centrum Szkoleń Sportowych
– „Bilansowanie Diet Wegetariańskich” – Warsztat Nauki, dr. Damian Parol
– “Ładowanie węglodowanami w sportach wytrzymałościowych” – 10.2023
– “Studium zaburzeń odżywiania” – 2023/2023 (w trakcie szkolenia) – OCZO
Jako dietetyk kliniczny pomagam szczególnie osobom zmagającym się z Insulinoopornością, cukrzycą typu II, zespołem policystycznych jajników, problemami z tarczycą czy osobami zdrowymi po prostu chcącymi schudnąć i poprawić swój stan zdrowia. Oczywiście to nie wszystko!
Dokładną listę przypadków, z którymi współpracuję, a z którymi nie współpracuję znajdziesz tutaj: [LINK]
Od 2022 roku poszerzyłam w dużym stopniu swoje doświadczenie. Zdobywając kwalifikacje z zakresu psychodietetyki oraz terapii dialektyczno – behawioralnej.
Dzięki współpracy ze mną możesz naprawić swoje relacje z jedzeniem, być bardziej skuteczna w swoich działaniach, bardziej rozumieć swoje emocje, wyjść z błędnego koła odchudzania.
Jestem prekursorką psychodietetyki DBT w Polsce. O tym czym to jest i jak może Ci to pomóc przeczytasz tutaj: [LINK]
Jak widzisz możemy działać dwutorowo. Z jednej strony pomogę Ci dobrać dla Ciebie indywidualny plan żywieniowy, z drugiej zaś popracujemy nad Twoimi emocjami, przekonaniami, nawykami, czyli czynnikami psychologicznymi, które utrudniają zmianę.v
Na co dzień pracuję także w zespole Karoliny Polis działając dla marki Slim Me Natural. Jestem także ambasadorką firmy Brooks oraz HealthLabs.
Kilkukrotnie byłam zapraszana do programu Pytanie na Śniadanie.
Tutaj możesz obejrzeć wywiady:
1. https://pytanienasniadanie.tvp.pl/60818429/jedzenie-emocjonalne-dlaczego-szukamy-pocieszenia-w-jedzeniu
2. https://pytanienasniadanie.tvp.pl/69906618/utuczony-na-zdrowym-jedzeniu-czyli-w-ktorych-produktach-znajduje-sie-duzo-cukru
3. https://pytanienasniadanie.tvp.pl/71970543/dieta-i-pielegnacja-ktore-przedluza-opalenizne
Udzielałam także wywiadu do Radia Eska, dla telewizji TVP 3 Gdańsk. Miałam okazję udzielać także wywiadu dla Food Forum.
Wspólnie z Kasią Sawicką nagrałam filmik edukacyjny na temat jedzenia pod wpływem emocji (https://www.youtube.com/watch?v=PcEK8P5DnAM).
Pisałam także artykuły dla firmy Dietly. Mam także współudział w książce “Algorytm Osobisty”.
Kliniki Argentum
ul. Srebrna 19A
91-334 Łódź Bałuty