Pełnoziarniste naleśniki

 

Kolejny dowód na to, że dieta nie musi być straszna. Tym razem przepis na pełnoziarniste naleśniki. Proste i szybkie w wykonaniu. Pozostaje tylko jeść 🙂

– 70g mąki pszennej pełnoziarnistej
– 1 jajko
– 100 ml mleka 1,5%
– 130g chudego twarogu
– erytrol lub inne słodzidło (wtedy kaloryczność się zmieni w zależności czego użyjemy)
– kostka gorzkiej czekolady (8g)
– woda gazowana do uzyskania odpowiedniej konsystencji
– 5 g oleju rzepakowego
– cynamon
– szczypta soli

Mleko, wodę, jajko, mąkę, szczyptę soli i troszkę erytrolu miksujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Smażymy naleśniki na teflonie z dodatkiem niewielkiej ilości oleju. Twaróg mieszamy ze słodzidłem i cynamonem. Nadziewamy nim ciasto naleśnikowe.
Jest to tylko jedna z wersji podania. Oczywiście można urozmaicić je czym chcemy. Dodać świeże owoce czy bakalie.
W mojej wersji polałam je dodatkowo syropem 0 kcal, dodałam kostkę gorzkiej czekolady oraz posypałam jagłami ekspandowanymi.

Smacznego! 🙂

Kaloryczność dla podanych składników (ok. 3 szt)

B: 44g
T: 17g
W: 54g
Błonnik: 6,4g

Całość: 572 kcal