fbpx
Udostępnij:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on print
Drukuj

Kotlety z soczewicy

Podstawowe informacje:

8

Liczba porcji

Poziom trudności

40 min

Czas przygotowania

120 min

Całkowity czas przygotowania

Wartości odżywcze:

Kalorie:

1900kcal

Białko:

127g

Tłuszcze:

33g

Węglowodany:

257g

Składniki:

  • 400g soczewicy suchej
  • 200g pietruszki – korzeń
  • 100g cebuli
  • 1 jajko
  • 50g otrębów owsianych
  • 10g oliwy z oliwek
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, curry, imbir, bazylia

Sposób przygotowania:

️Soczewicę przepłukujemy na sicie i gotujemy 20 minut, następnie odcedzamy, studzimy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeciśnięty przed praskę czosnek i startą na grubych oczkach marchewkę oraz pietruszkę. Całość smażymy na wolnym ogniu około 5 minut. W osobnej misce przygotowujemy: ugotowaną wcześniej soczewicę, warzywa, jajko, otręby, poszatkowaną natkę i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Z masy formujemy kotlety, układamy je na blasze na papierze do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temp 180 stopni.

Spróbuj również

Smakowicie wygląda? Taka dieta to może być Twoja codzienność.