Babka białkowa

Poniżej przedstawiam przepis na babkę o obniżonej kaloryczności. Z pewnością przyda się wszystkim Fit Maniakom i miłośnikom ciast. Przepis zmodyfikowany, z zastosowaniem zdrowszych zamienników. 

  • Białko jaja kurzego – 240g
  • Mąka pszenna, typ 1850 – 150g
  • Miód pszczeli – 70g
  • Mąka pszenna typ 500, z witaminami – 70g
  • Olej rzepakowy – 60g
  • Erytrol / Erytrytol – 50g
  • Czekolada gorzka – 30g
  • Woda – 3 łyżki
  • Kakao niskotłuszczowe – 15g
  • Proszek do pieczenia

 

Piekarnik nagrzewamy do 150 st.

Schłodzone białka ubijamy na sztywno, razem ze szczyptą soli pod koniec miksowania dodając partiami miód i erytrol. Ciągle miksując wlewamy stopniowo olej, a następnie wodę.

Dwa rodzaje mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do białek. Całość mieszamy bardzo delikatnie. Foremkę smarujemy lekko olejem i posypujemy bułką tartą. 2/3 ciasta wlewamy do foremki babkowej. Do pozostałej masy dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Ciemne ciasto przekładamy na jasne.

Babkę pieczemy około 45 minut do tzw. suchego patyczka. (temp. 150/160st).
Po wystudzeniu polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą.

Kaloryczność całego ciasta: 1800 kcal
B: 55g
T: 76g
W: 217g

Błonnik: 21g